Bonus

Er du på udkik efter flere nuancer på vejen til øget trivsel, vil jeg gerne præsenterer dig for min amerikanske kollega Ramani Suryakantham – Doctor Ramani. Hun har lavet en række Podcast om Narcissisme – en ofte overset personlighedstype, som det er en udfordring at omgås. Dette grundet deres mangelfulde evne for empati, og deres tendens til at være selvcentrerede, manipulerende, ydmygende og udnyttende overfor andre.

Vi er naturligvis selv ansvarlige for vores egen trivsel – og for vores respons på de input livet giver os. Herunder også de input vi får fra de ikke så sunde personlighedstyper vi støder på, som f.eks. Narcissister. Og vi møder dem alle, før eller siden – i vores omgangskreds, vores familie, vores nabolag, eller på vores arbejdsplads.

Længere tids bekendtskab med disse personligheder, gør at man har en øget risiko for at udvikle et længerevarende lavt stemningsleje (dysthymi), lavt selvværd, tvivl på egen dømmekraft, usikkerhed, svigtende selvtillid, angst og depression. Særligt hvis du bare glider med på deres dagsorden – og det er nemt at komme til, hvis man først har mistet fodfæstet selv.

Det kan blive en ond cirkel, som er svær at komme ud af på egen hånd.

Med viden om hvad der er på spil, står vi naturligvis stærkere i den udfordring. Det kan også være vi finder nogen af trækkene hos os selv, som vi med fordel kan arbejde med – for karaktertrækkene optræder i et spektrum. Det er når trækkene er fremherskende, at det bliver vært for omgivelserne at være i. Og der skabes afstand mennesker imellem.

Her er Doctor Ramani’s række af gode råd og opmuntrende ord: Doctor Ramani